|   ЗАКОН УКРАЇНИ   Про внесення змін до Закону України 
"Про виноград та виноградне вино"   Верховна Рада України постановляє:
 I. Внести до Закону України "Про 
виноград та виноградне вино" (Відомості Верховної Ради України, 2005 р., N 31, 
ст. 419; 2006 р., N 26, ст. 214; 2009 р., N 31, ст. 451) такі зміни:  1. У статті 1:  1) пункт 8 викласти в такій редакції:
 "8) гібриди прямі виробники - сорти 
винограду першого покоління від схрещування сортів виду Vitis vinifera з іншими 
видами винограду роду Vitis: Зейбель, Террас, Бако, Кастель, Кудерк, Отелло, 
Жакез, Клінтон, Ербемон";  2) у пункті 12 слово "купажу" 
замінити словом "купажування";  3) у пункті 19 слово "типажне" 
виключити;  4) пункт 21 викласти в такій 
редакції:  "21) вино контрольованого 
найменування - вино стабільно високої якості, що виробляється за спеціальною або 
традиційною технологією з визначених сортів винограду строго регламентованого 
географічного району. Походження і якість вина спеціально контролюються на всіх 
етапах виробництва сировини та готової продукції";  5) у пункті 23 слова "природне 
визрівання" замінити словом "дозрівання";  6) пункт 24 виключити;  7) у пункті 26 слова "не пізніше 
завершення процесу бродіння сусла" замінити словами "не пізніше трьох місяців 
після завершення процесу бродіння сусла";  8) доповнити пунктом 261 
такого змісту:  "261) вино ординарне 
витримане - вино поліпшеної якості, виготовлене за спеціальною технологією з 
виноматеріалів окремих сортів винограду чи їх суміші, з обов'язковою витримкою у 
дубовій тарі перед розливом не менше шести місяців";  9) пункти 30, 31 і 38 викласти в 
такій редакції:  "30) купаж - суміш у певному 
співвідношенні різних виноматеріалів, коньячних спиртів з компонентами, 
встановленими технологічними інструкціями для надання вину, коньяку України 
типовості, забезпечення випуску стабільних за своїми органолептичними і 
фізико-хімічними показниками вин і коньяків України. Технологічна операція 
приготування купажу має назву - купажування, а вина мають назву - купажовані;
 31) витримка - тривалий 
технологічний процес дозрівання виноматеріалу або коньячного спирту в 
технологічній тарі у певних умовах, що сприяють формуванню його типовості та 
покращенню якості";  "38) підприємства вторинного 
виноробства - підприємства, які займаються витримкою виноматеріалів, обробкою 
виноматеріалів та розливом або тільки розливом вин у споживчу тару відповідно до 
нормативних документів";  10) доповнити пунктом 41 такого 
змісту:  "41) прототип вина - тип вина, що 
історично склався в певних географічних регіонах внаслідок використання 
специфічних прийомів переробки винограду певних сортів та способів обробки 
мезги, сусла або виноматеріалів, який став прообразом (попередником і зразком) 
для виробництва відповідного типу вина в тій самій або іншій географічній зоні 
вирощування винограду".  2. У статті 2:  1) частину третю викласти в такій 
редакції:  "Садіння виноградників для 
виноробства дозволяється лише у виноробних місцевостях із застосуванням 
районованих або перспективних сортів винограду відповідно до проекту, який 
затверджений спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з 
сільського господарства. Гібриди прямі виробники, що є в насадженнях, підлягають 
заміні, а нерайоновані сорти підлягають заміні або районуванню протягом 15 
років";  2) після частини третьої доповнити 
двома новими частинами такого змісту:  "Сорти винограду, посаджені 
відповідно до проекту для випробування нових селекційних сортів винограду, за 
позитивних результатів сортовипробування районуються у встановленому порядку.
 Придбаний садивний матеріал 
вітчизняного або іноземного походження, призначений для садіння виноградників, 
проходить обов'язкову сертифікацію в установах, які мають на це повноваження, та 
акредитацію. Ця норма не поширюється на садивний матеріал, отриманий у власних 
розсадниках, розміщених у зоні садіння виноградників".  У зв'язку з цим частини четверту - 
шосту вважати відповідно частинами шостою - восьмою.  3. Частину першу статті 3 викласти 
у такій редакції:  "Для виробництва вин і коньяків 
України використовуються технічні сорти винограду, що відповідають вимогам 
державних стандартів. Не допускається при переробці змішування європейських 
сортів винограду з сортами виду Лабруска та гібридами прямими виробниками. 
Столові сорти винограду можуть використовуватися для виготовлення ординарних 
вин. Для виробництва ординарних вин, бренді і коньяків України допускається 
використовування столових сортів винограду, якщо за вмістом цукрів та іншими 
показниками якості вони відповідають вимогам, що пред'являються до винограду 
технічних сортів".  4. Частину другу статті 4 викласти 
в такій редакції:  "Під час виробництва виноматеріалів 
та інших продуктів виноробства здійснюються органолептичний, хімічний і 
мікробіологічний контроль якості сировини і готової продукції та ведеться 
відповідна технологічна документація".  5. У статті 5:  1) частини першу і третю викласти в 
такій редакції:  "Вина і коньяки України 
виготовляються згідно з правилами виробництва і зберігання тихих вин, правилами 
виробництва і зберігання ігристих та шампанських вин, правилами виробництва 
коньяків України, відповідними стандартами і технологічними інструкціями, що 
затверджуються спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з 
сільського господарства. Для виготовлення вин і коньяків України застосовуються 
матеріали та речовини, дозволені для використання нормативними документами та 
Головним державним санітарним лікарем України";  "Виробництво і технологічна обробка 
виноматеріалів дозволяються на підприємствах первинного виноробства";  2) у частині дев'ятій слово 
"родовою" замінити словом "видовою";  3) після частини одинадцятої 
доповнити новою частиною такого змісту:  "Національна академія аграрних наук 
України може затверджувати нові марки дослідних партій виноробної продукції, 
вироблених при виконанні науково-дослідних робіт, на підставі висновку 
дегустаційної комісії Національного інституту винограду і вина "Магарач".  У зв'язку з цим частини дванадцяту 
- двадцяту вважати відповідно частинами тринадцятою - двадцять першою;  4) частину вісімнадцяту викласти в 
такій редакції:  "При виробництві вин не 
допускається купажування виноматеріалів із європейських сортів винограду з 
виноматеріалами із сортів винограду виду Лабруска та гібридів прямих виробників. 
При виробництві марочних вин не допускається купажування марочних і ординарних 
виноматеріалів".  6. У статті 6:  1) частину першу викласти в такій 
редакції:  "Вина столові виготовляються 
сортовими або купажованими";  2) після частини першої доповнити 
новою частиною такого змісту:  "Вина столові напівсухі та 
напівсолодкі виготовляються за класичною схемою з використанням 
виноматеріалів-недобродів або за купажною схемою з використанням виноградних 
цукровмісних матеріалів".  У зв'язку з цим частини другу - 
одинадцяту вважати відповідно частинами третьою - дванадцятою.  7. Частину першу статті 8 викласти 
в такій редакції:  "Назва вин контрольованих 
найменувань за походженням надається кращим винам, виготовлення яких забезпечено 
стійкою сировинною базою і які мають високу якість протягом не менш як 5 років 
випуску. Всі стадії виробництва вин контрольованих найменувань за походженням 
повинні здійснюватися на підприємстві, розташованому у строго регламентованому 
географічному місці вирощування винограду".  8. Частини другу і третю статті 10 
викласти у такій редакції:  "Тиск діоксиду вуглецю в пляшках з 
готовою продукцією в ігристих винах повинен становити не менш як 300 кПа, 
"Шампанського України" - не менш як 350 кПа, газованих - від 100 до 250 кПа при 
20 град. C.  Виноматеріали для виробництва вин 
шампанських та ігристих виготовляються з винограду певних сортів, визначених 
технологічними інструкціями та стандартами".  9. У статті 11:  1) доповнити новою частиною першою 
такого змісту:  "Ароматизовані вина - вина 
виноградного походження, у тому числі вермути, отримані шляхом змішування сухих 
та/або кріплених виноматеріалів, спиртових рослинних екстрактів, спирту 
етилового ректифікованого та цукру або цукровмісних матеріалів".  У зв'язку з цим частини першу - 
четверту вважати відповідно частинами другою - п'ятою;  2) частини третю і четверту 
викласти в такій редакції:  "Вермути - група ароматизованих 
вин, отриманих шляхом купажування спеціально оброблених столових або кріплених 
виноградних виноматеріалів з додаванням спирту етилового ректифікованого, 
сахарози або цукровмісних матеріалів та спиртових настоїв (екстрактів) 
пряно-ароматичної сировини, до складу якої обов'язково входить полин.  Бренді - міцні алкогольні напої з 
характерним букетом і смаком, що виготовляються з витриманих у дубовій тарі або 
у ємностях з нержавіючої сталі з дубовою клепкою спиртів, отриманих шляхом 
дистиляції виноградної сировини, у спосіб доведення їх до кондицій готових 
напоїв пом'якшеною водою з додаванням цукрового сиропу та цукрового колеру".  10. Абзац сьомий статті 12 викласти 
в такій редакції:  "виготовлення сурогатів вин і 
коньяків України шляхом використання виноматеріалів, вироблених екстракцією 
водою виноградних вичавок або ізюму".  11. Частину першу статті 13 
викласти в такій редакції:  "Умови зберігання вин і коньяків 
України на складах і в торговельних залах повинні відповідати вимогам 
нормативних документів".  12. Частини п'яту та шосту статті 
15 викласти в такій редакції:  "Прибуток, одержаний від продажу 
фальсифікованих вин, вермутів, коньяків України і бренді, вилучається до 
державного бюджету в судовому порядку органами державної податкової служби за 
поданням спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з 
сільського господарства.  Розгляд справ щодо порушень вимог 
цього Закону здійснюється відповідними посадовими особами згідно із законом. У 
разі незгоди суб'єктів господарювання з рішенням спеціально уповноваженого 
центрального органу виконавчої влади з сільського господарства у справі його дії 
можуть бути оскаржені в судовому порядку".  II. Прикінцеві положення 
 1. Цей Закон набирає чинності з дня 
його опублікування.  2. Кабінету Міністрів України 
протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом:  підготувати та внести на розгляд 
Верховної Ради України пропозиції щодо приведення законів України у 
відповідність із цим Законом;  прийняти нормативно-правові акти, 
що випливають із цього Закону;  привести свої нормативно-правові 
акти у відповідність із цим Законом;  забезпечити перегляд і скасування 
міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх 
нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.     
	
		| Президент України  | В. ЯНУКОВИЧ  |  
		| м. Київ3 лютого 2011 року
 N 2974-VI
 |  
   
 
Назад 
 |