МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 р. за N 1643/38979 Про затвердження Змін до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м'ясаІз змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23 грудня 2022 року N 1063 Відповідно до абзацу сьомого частини першої статті 7 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", пунктів 1236 - 1241 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, та пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124, (преамбула із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) НАКАЗУЮ: 1. Затвердити Зміни до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м'яса, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 листопада 2011 року N 587, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2011 року за N 1317/20055, що додаються. 2. Департаменту аграрного розвитку забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з 01 січня 2026 року. 4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків. Міністр | Микола СОЛЬСЬКИЙ | ПОГОДЖЕНО: | | Голова Державної регуляторної служби України | Олексій КУЧЕР | Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Андрій ЛОРДКІПАНІДЗЕ | Виконувач обов'язків Міністра економіки України | Денис КУДІН | Міністр охорони здоров'я України | Віктор ЛЯШКО |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 05 грудня 2022 року N 974 Зміни до Інструкції з товарознавчої оцінки та маркування м'яса(заголовок із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) 1. У тексті Інструкції слово "півтуші" у всіх відмінках замінити словом "напівтуші" у відповідних відмінках. (пункт 1 у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) 2. У розділі III: 1) пункт 3.4 викласти в такій редакції: (абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) "3.4. На тушах (напівтушах) великої рогатої худоби у віці понад 8 місяців, але не більше ніж 12 місяців (молода яловичина) ставлять клеймо відповідної категорії вгодованості та літерний штамп "Z", який наносять на зовнішню поверхню туші, на задній четвертині наносять на поперекову частину на рівні четвертого поперекового хребця та на передній четвертині - на грудну частину на відстані від 10 до 30 см від гострого краю грудної кістки". (абзац другий підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) 2) пункт 3.5 викласти в такій редакції: (абзац перший підпункту 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) "3.5. На тушах (напівтушах) великої рогатої худоби у віці не старше 8 місяців (телятина), ставлять клеймо відповідної категорії вгодованості. Також проставляють літерний штамп "V" на зовнішній поверхні туші, на задній четвертині наносять на поперекову частину на рівні четвертого поперекового хребця та на передній четвертині - на грудну частину на відстані від 10 до 30 см від гострого краю грудної кістки"; (абзац другий підпункту 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) 3. Пункт 4.5 розділу IV викласти в такій редакції: (абзац перший пункту 3 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) "4.5. На яловичині від некастрованих бугаїв віком старше трьох років праворуч від клейма ставлять літерний штамп "Б". Нанесення літерного штампу на туші, напівтуші та четвертини великої рогатої худоби у віці не більше ніж 12 місяців здійснюється відповідно до пунктів 3.4 та 3.5 цієї Інструкції". (абзац третій пункту 3 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) 4. У додатку 3 до цієї Інструкції рядки п'ятий, шостий таблиці викласти в такій редакції: " Z | м'ясо великої рогатої худоби у віці понад 8 місяців, але не більше ніж 12 місяців (молода яловичина) | V | м'ясо великої рогатої худоби у віці не старше 8 місяців (телятина) |
". (пункт 4 у редакції наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 23.12.2022 р. N 1063) Директор Департаменту аграрного розвитку | Ігор ВІШТАК |
|