|
Додаток 1
Терміни,
|
Клас
енергоефективності |
Індекс
енергоефективності (EEI) |
A |
EEI ≤ 41 |
B |
41 < EEI ≤
51 |
C |
51 < EEI ≤
64 |
D |
64 < EEI ≤
80 |
E |
80 < EEI
≤ 100 |
F |
100 < EEI ≤
125 |
G |
EEI > 125 |
EEI холодильного
приладу визначається відповідно до пункту 5 додатка 4 до цього Технічного
регламенту.
Таблиця 2
Класи рівнів акустичного шуму в повітрі
Рівень
акустичного шуму в повітрі |
Клас рівня
акустичного шуму в повітрі |
< 30 дБ(А) на 1 пВт |
A |
≥ 30 дБ(А) на
1 пВт та < 36 дБ(А) на 1 пВт |
B |
≥ 36 дБ(А) на
1 пВт та < 42 дБ(А) на 1 пВт |
C |
≥ 42 дБ(А) на
1 пВт |
D |
Додаток 3
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(пункт 1 розділу II)
1. Енергетична етикетка для холодильних приладів, за винятком приладів для
зберігання вина, оформлюється за таким зразком:
1) енергетична етикетка:
2) на енергетичній етикетці повинна міститись така інформація:
1 - QR код;
2 - найменування або торговельна марка постачальника;
3 - ідентифікатор моделі постачальника;
4 - шкала класів енергоефективності від A до G;
5 - клас енергоефективності, визначений згідно з додатком 2 до цього Технічного
регламенту;
6 - річне споживання енергії (AE),
виражене у кВт·год/рік і округлене до найближчого цілого числа;
7 - сума об'ємів відділення (відділень) заморожування, виражена в літрах і
округлена до найближчого цілого числа. Якщо холодильний прилад не має відділення
(відділень) замороження, піктограма та значення в літрах у цьому випадку не
зазначаються;
8 - сума об'ємів відділення (відділень) для охолодження та відділення
(відділень) не для заморожування, виражена в літрах та округлена до найближчого
цілого числа. Якщо холодильний прилад не має відділення (відділень) не для
заморожування та відділення (відділень) для охолодження, піктограма та значення
в літрах не зазначаються;
9 - рівні акустичного шуму в повітрі, виражені в дБ(А) на 1 пВт та округлені до
найближчого цілого числа. Клас рівня акустичного шуму в повітрі наведено в
таблиці 2 додатка 2 до цього Технічного регламенту;
10 - реквізити розпорядчого документа, яким затверджено Технічний регламент
енергетичного маркування холодильних приладів.
2. Енергетична етикетка для приладів для зберігання вина оформлюється за таким
зразком:
1) енергетична етикетка:
2) енергетична етикетка повинна містити таку інформацію:
1 - QR код;
2 - найменування або торговельна марка постачальника;
3 - ідентифікатор моделі постачальника;
4 - шкала класів енергоефективності від A до G;
5 - клас енергоефективності, визначений згідно з додатком 2 до цього Технічного
регламенту;
6 - AE, виражене в кВт·год/рік, округлене
до найближчого цілого числа;
7 - кількість стандартних винних пляшок, які можуть зберігатися в приладі для
зберігання вина;
8 - рівень акустичного шуму в повітрі, виражений у дБ(А) на 1 пВт та округлений
до найближчого цілого числа. Клас рівня акустичного шуму в повітрі, як вказано в
таблиці 2 додатка 2 до цього Технічного регламенту;
9 - реквізити розпорядчого документа, яким затверджено Технічний регламент
енергетичного маркування холодильних приладів.
3. Енергетична етикетка холодильних приладів, зазначених в пунктах 1 та 2 цього
додатка, оформлюється за таким зразком:
1) дизайн енергетичної етикетки для холодильних приладів, за винятком приладів
для зберігання вина
2) дизайн енергетичної етикетки для приладів для зберігання вина
Енергетичні етикетки повинні бути шириною не менше 96 мм і висотою 192 мм. Якщо
енергетична етикетка надрукована у більшому форматі, її вміст повинен залишатися
пропорційним наведеним вище специфікаціям.
Фон енергетичної етикетки має бути на 100 % білого кольору.
Шрифти, що застосовуються - Verdana та Calibri.
Розміри та специфікації елементів, що складають енергетичну етикетку, повинні
відповідати дизайну енергетичної етикетки для холодильних приладів та приладів
для зберігання вина.
Кольори мають бути CMYK - блакитний, пурпуровий, жовтий і чорний, за таким
зразком: 0,70,100,0: 0 % блакитний, 70 % пурпуровий, 100 % жовтий, 0 % чорний.
Енергетична етикетка повинна відповідати наступним вимогам:
1 - кольорова панель:
кольори - 100,52,0,0 та 0,2,98,0;
2 - енергетичний логотип:
колір - 100,0,0,0;
піктограма кольорової панелі та енергетичного логотипа згідно із зразком;
3 - QR код має бути на 100 % чорного кольору;
4 - найменування постачальника має бути на 100 % чорного кольору, надруковане
шрифтом Verdana Bold, 9 pt;
5 - ідентифікатор моделі має бути на 100 % чорного кольору, надрукований шрифтом
Verdana Regular 9 pt;
6 - шкала від A до G:
літери шкали енергоефективності мають бути 100 % білого кольору, надруковані
напівжирним шрифтом Calibri 19 pt; літери мають бути відцентровані на осі на
відстані 4,5 мм від лівого боку стрілок;
кольори стрілок шкали від A до G мають бути такими:
Клас A: 100,0,100,0;
Клас B: 70,0,100,0;
Клас C: 30,0,100,0;
Клас D: 0,0,100,0;
Клас E: 0,30,100,0;
Клас F: 0,70,100,0;
Клас G: 0,100,100,0;
7 - внутрішні пробіли повинні бути 0,5 pt і на 100 % чорного кольору;
8 - літера класу енергоефективності має бути на 100 % білого кольору,
надрукована шрифтом Calibri Bold 33 pt. Стрілка класу енергоефективності та
відповідна стрілка за шкалою від A до G повинні бути розташовані таким чином,
щоб їхні кінці були вирівняні. Літера в стрілці класу енергоефективності повинна
бути розміщена в центрі прямокутної частини стрілки, яка має бути на 100 %
чорного кольору;
9 - значення річного споживання енергії має бути вказано шрифтом Verdana Bold 28
pt; кВт/год має бути вказано шрифтом Verdana Regular 18 pt. Значення і одиниця
мають бути відцентровані і на 100 % чорного кольору;
10 - піктограми мають бути такими, як показано в дизайні енергетичних етикеток,
а саме:
лінії піктограм 1, 2 pt і, разом з текстом (цифри та одиниці вимірювання) на 100
% чорного кольору;
текст під піктограмою (піктограмами) друкується напівжирним шрифтом Verdana 16
pt, одиниця вимірювання - Verdana Regular 12 pt, і розміщується по центру під
піктограмою;
для холодильних приладів, за винятком приладів для зберігання вина: якщо прилад
має лише відділення замороження або лише відділення не для замороження, лише
відповідна піктограма у верхньому рядку, як зазначено в абзацах 8, 9 підпункту 2
пункту 1 цього додатка, має бути показана та відцентрована між двома
вертикальними краями енергетичної етикетки;
піктограма рівня акустичного шуму в повітрі: кількість децибел у піктограмі
гучномовця має бути вказано шрифтом Verdana Bold 12 pt, одиниця "дБ" шрифтом
Verdana Regular 9 pt; діапазон класів шуму (A - D) має бути відцентрований під
піктограмою, з літерою відповідного класу шуму, шрифтом Verdana Bold 16 pt, та
іншими літерами класів шуму шрифтом Verdana Regular 10 pt;
11 - реквізити розпорядчого документа, яким затверджено Технічний регламент
енергетичного маркування холодильних приладів, друкуються шрифтом Verdana
Regular 6 pt на 100 % чорного кольору.
Додаток 4
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(розділ V)
З метою дотримання та перевірки відповідності холодильних приладів вимогам цього
Технічного регламенту вимірювання та розрахунки проводяться з використанням
стандартів з переліку національних стандартів для цілей застосування цього
Технічного регламенту або із застосуванням інших надійних, точних і
відтворюваних методів, які враховують загальновизнані сучасні методи. Зазначені
методи повинні відповідати умовам та технічним параметрам, наведеним у пунктах 2
- 5 цього додатка.
1. Загальні умови випробувань:
для холодильних приладів з антиконденсаційними нагрівачами, які може вмикати та
вимикати споживач, антиконденсаційні нагрівачі повинні бути увімкнені та, якщо
їх можна регулювати, налаштовані на максимальне нагрівання та включені до
розрахунку річного споживання енергії (AE)
як добове споживання енергії (Edaily).
Якщо параметр оголошується відповідно до пункту 3 розділу III Технічного
регламенту енергетичного маркування енегоспоживчої продукції, затвердженого наказом
Міністерства енергетики України від 27 квітня 2022 року N 164,
зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 09 червня 2022 року за N
615/37951, та відповідно до таблиці 7 додатка 6 до цього Технічного регламенту,
його задеклароване значення має використовуватися постачальником для розрахунків
у цьому додатку;
для холодильних приладів з антиконденсаційними нагрівачами з контролем
навколишнього середовища, електричні антиконденсаційні нагрівачі з контролем
навколишнього середовища під час вимірювання споживання енергії повинні бути
вимкнені або іншим чином відключені, якщо це можливо;
для холодильних приладів з дозаторами, які може вмикати та вимикати споживач,
дозатори повинні бути ввімкненими під час випробування споживання енергії, але
не працюючими;
для вимірювання споживання енергії відділення зі змінною температурою повинні
працювати при найнижчій температурі, яку може встановити споживач для постійного
підтримання діапазону температур, як зазначено в таблиці 3 цього додатка, для
типу відділення, яке має найнижчу температуру;
для холодильних приладів, які можна під'єднати до мережі, комунікаційний модуль
має бути активований, але під час випробування споживання енергії не потрібно
мати певний тип комунікації, обміну даними чи обох цих режимів. Під час
випробування споживання енергії необхідно переконатися, що прилад підключено до
мережі.
Для роботи відділень для охолодження:
для відділення зі змінною температурою, що класифікується як відділення для
свіжих продуктів та/або відділення для охолодження, індекс енергоефективності (EEI)
повинен бути визначений для кожного температурного режиму із застосуванням
найвищого значення;
відділення для охолодження повинно мати можливість контролювати середню
температуру в певному діапазоні без налаштувань споживача. Зазначене можна
перевірити під час випробування споживання енергії при температурі навколишнього
середовища 16° C та 32° C.
Для відділень з регульованим об'ємом, коли об'єми двох відділень регулюються
один відносно одного споживачем, споживання енергії та об'єм повинні
перевірятися, коли об'єм відділення з вищою цільовою температурою налаштовано до
його мінімального обсягу.
Потужність заморожування відділення розраховується як 24-кратна маса часткового
завантаження, поділена на час замороження, щоб довести температуру при
частковому завантаженні від +25 до -18° C при температурі навколишнього
середовища 25° C, і виражається в кг/24 год та округлюється до одного
десяткового знаку.
Для відділень з 4 зірками час заморожування для доведення температури легкого
навантаження від +25 до -18° C при температурі навколишнього середовища 25° C
має бути таким, щоб отримана потужність заморожування відповідала вимогам,
зазначеним у абзаці тридцять другому додатка 1 до цього Технічного регламенту.
Для визначення кліматичних класів, абревіатура для діапазону температури
навколишнього середовища, тобто SN, N, ST або T:
розширений помірний клімат (SN) має
діапазон температур від 10° C до 32° C;
помірний клімат (N) має діапазон
температур від 16° C до 32° C;
субтропічний клімат (ST) має діапазон
температур від 16° C до 38° C;
тропічний клімат (T) має діапазон
температур від 16° C до 43° C.
Маса часткового завантаження для кожного відділення з 4 зірками становить:
3,5 кг/100 л об'єму відділення з 4 зірками, що оцінюється та округлюється до
найближчих 0,5 кг;
2 кг для відділення з 4 зірками з об'ємом, для якого 3,5 кг/100 л дає значення,
нижче за 2 кг;
у випадку, якщо холодильний прилад є комбінацією відділень із 3 та 4 зірками,
сума мас часткового завантаження має бути збільшена таким чином, щоб сума мас
часткового завантаження для всіх відділень з 4 зірками дорівнювала:
3,5 кг/100 л загального об'єму всіх відділень з 4 та 3 зірками, що округлюється
до найближчих 0,5 кг;
2 кг на загальний об'єм усіх відділень з 4 та 3 зірками, для яких 3,5 кг/100 л
дає значення, нижче за 2 кг.
2. Умови зберігання та цільові температури для кожного типу відділень:
у таблиці 3 цього додатка наведено умови зберігання та цільову температуру для
кожного типу відділень.
3. Визначення AE:
1) для всіх холодильних приладів за винятком малошумних:
споживання енергії визначається шляхом випробування при температурі
навколишнього середовища 16° C та 32° C.
Для визначення енергоспоживання середні температури повітря в кожному відділенні
повинні бути рівні або нижчі за цільові температури, зазначені в таблиці 3 цього
додатка для кожного типу відділень, заявленого постачальником. У разі потреби,
значення вище та нижче цільових температур можуть використовуватися для оцінки
споживання енергії при цільовій температурі для кожного відповідного відділення
шляхом інтерполяції.
Основними компонентами енергоспоживання, які підлягають визначенню, є:
набір значень споживання статичної електроенергії (Pss),
виражених у Вт та округлених до одного десяткового знаку, кожне при певній
температурі навколишнього середовища, та набір температур у відділенні, які не
обов'язково є цільовими температурами;
репрезентативне накопичувальне споживання енергії при розморожуванні та
відновленні (DE d-f),
виражене у Вт·год та округлене до одного десяткового знаку, для продукції з
однією або більше системами авторозморожування (кожна з власним циклом контролю
розморожування), що вимірюється при температурі навколишнього середовища 16°C (DE d-f16)
та 32°C (DE d-f32);
інтервал розморожування (td-f),
виражений у годинах і округлений до трьох десяткових знаків, для виробів з
однією або більше системами розморожування (кожна з власним циклом контролю
розморожування), що вимірюється при температурі навколишнього середовища 16°C (td-f16)
та 32°C (td-f32). td-f визначається
для кожної системи в межах певного діапазону умов;
для кожного проведеного випробування Pss та DEd-f додаються
разом, щоб отримати добове споживання енергії при певній температурі
навколишнього середовища ET = 0,001
× 24 × (Pss + DEd-f / td-f),
що виражається в кВт·год/24 год, конкретно для застосованих налаштувань;
Eaux виражається
в кВт·год/рік і округляється до трьох десяткових знаків. Eaux обмежується
антиконденсаційним нагрівачем без регулювання температури і визначається на
основі споживання електроенергії нагрівачем за низки умов температури та
вологості навколишнього середовища, помноженої на ймовірність того, що ця
температура та вологість навколишнього середовища матимуть місце та будуть
додані; цей результат далі помножується на коефіцієнт втрат з метою врахування
витоку тепла у відділення та його подальшого видалення холодильною системою.
Таблиця 3
Умови зберігання та цільова температура для кожного типу відділень
Група |
Тип
відділення |
Примітка |
Умови
зберігання |
Tc |
|
Tmin |
Tmax |
||||
Назва |
Назва |
N |
°C |
°C |
°C |
Відділення не
для заморожування |
Комірка |
(1) |
+14 |
+20 |
+17 |
Зберігання
вина |
(2) (6) |
+5 |
+20 |
+ 12 |
|
Підвал |
(1) |
+2 |
+14 |
+ 12 |
|
Свіжі харчові
продукти |
(1) |
0 |
+8 |
+4 |
|
Відділення
для охолодження |
Охолодження |
(3) |
-3 |
+3 |
+2 |
Відділення
заморожування |
0 зірок та
виготовлення льоду |
(4) |
н.з. |
0 |
0 |
1 зірка |
(4) |
н.з. |
-6 |
-6 |
|
2 зірки |
(4) (5) |
н.з. |
-12 |
-12 |
|
3 зірки |
(4) (5) |
н.з. |
-18 |
-18 |
|
морозильна
камера (4 зірки) |
(4) (5) |
н.з. |
-18 |
-18 |
Примітки:
(1) T min і
T max -
це середні значення, виміряні за період випробування (середнє значення на певний
час і набір датчиків).
(2) Середня зміна температури протягом періоду випробування для кожного датчика
має становити не більше ± 0,5 Кельвіна (К). Під час періоду розмороження та
відновлення середнє значення всіх датчиків не може підвищуватися більш ніж на
1,5 К вище середнього значення відділення.
(3) T min і
T max -
миттєві значення протягом періоду випробування.
(4) T max -
максимальне значення, виміряне протягом періоду випробування (максимальне на
певний період часу і набір датчиків).
(5) Якщо відділення має авторозморожування, температура (визначена як
максимальна для всіх датчиків) не може підвищуватися більше ніж на 3,0 К під час
періоду розмороження та відновлення.
(6) T min і
Tmax -
середні значення, що виміряні за період випробування (середнє значення на певний
період часу для кожного датчика) і визначають максимально допустимий робочий
діапазон температури.
н.з. = не застосовується
Кожен з цих параметрів повинен бути визначений за допомогою окремого
випробування або серії випробувань. Дані вимірювань усереднюються за період
випробування, яке проводиться після того, як прилад пропрацював певний час. Для
підвищення ефективності та точності випробування тривалість періоду випробування
не повинна бути фіксованою; період повинен бути таким, щоб прилад перебував у
стабільному стані протягом цього періоду випробування. Це підтверджується шляхом
перевірки всіх даних протягом цього періоду випробування на відповідність набору
критеріїв стабільності та того, чи можна було б зібрати достатньо даних у такому
стабільному стані.
AE,
що виражається в кВт·год/рік і округляється до двох десяткових знаків,
розраховується таким чином:
AE =
365 × Edaily / L + Eaux,
де
коефіцієнт навантаження L = 0,9 для
холодильних приладів тільки з відділенням замороження і L =
1,0 для всіх інших приладів;
де Edaily,
що виражається в кВт·год/24 год і округлюється до трьох десяткових знаків,
розраховується з ET при
температурі навколишнього середовища 16° C (E16)
та при температурі навколишнього середовища 32° C (E32)
у такий спосіб:
Edaily =
0,5 × (E16 + E32),
де E16 та E32 отримані
шляхом інтерполяції енергетичного випробування при цільових температурах,
наведених у таблиці 3.
2) для малошумних холодильних приладів:
споживання енергії визначається, як передбачено в підпункті 1 пункту 3 цього
додатка, але при температурі навколишнього середовища 25° C замість 16° C і 32°
C.
Edaily,
виражене в кВт·год/24 год і округлене до трьох десяткових знаків для обчислення AE в
такий спосіб:
Edaily =
E 25,
де E25 - це ET при
температурі навколишнього середовища 25° C, отримане шляхом інтерполяції
енергетичних випробувань при цільових температурах, наведених у таблиці 3 цього
додатка.
4. Визначення стандартного річного споживання енергії (SAE):
1) для всіх холодильних приладів:
SAE,
виражене в кВт·год/рік і округлене до двох десяткових знаків, обчислюється в
такий спосіб:
|
, |
де
c - значення
коефіцієнта для типу відділення в діапазоні від 1 до n,
при цьому n - загальна кількість типів відділень;
Vc,
виражене в дм3 або
літрах та округлене до першого десяткового знаку, є об'ємом відділення;
V,
виражене в дм3 або
літрах та округлене до найближчого цілого числа, є загальним об'ємом з
;
rc,
Nc,
Mc та C -
параметри моделювання, особливі для кожного відділення, зі значеннями,
наведеними в таблиці 4;
Ac, Bc та D -
це коефіцієнти компенсації зі значеннями, наведеними в таблиці 5.
Під час виконання наведених вище обчислень для відділень із змінною температурою
обирається тип відділення з найнижчою цільовою температурою, для якої він
оголошується придатним;
2) параметри моделювання для кожного типу відділень для обчислення SAE:
параметри моделювання наведені в таблиці 4.
Таблиця 4
Значення параметрів моделювання для кожного типу відділення
Тип
відділення |
rc (a) |
N c |
M c |
C |
Комірка |
0,35 |
75 |
0,12 |
від 1,15 до
1,56 для комбінованих приладів з відділеннями з 3 або 4 зірками (b),
1,15 для інших комбінованих приладів, 1,00 для інших холодильних
приладів |
Для
зберігання вина |
0,60 |
|||
Підвал |
0,60 |
|||
Для свіжих
харчових продуктів |
1,00 |
|||
Для
охолодження |
1,10 |
138 |
0,12 |
|
З 0 зірок та
виготовлення льоду |
1,20 |
138 |
0,15 |
|
з 1 зіркою |
1,50 |
|||
з 2 зірками |
1,80 |
|||
з 3 зірками |
2,10 |
|||
Морозильна
камера (з 4 зірками) |
2,10 |
Примітки:
a) r c =
(T a -
Tc)
/ 20; де T a =
24° C і Tc зі
значеннями, встановленими в таблиці 3.
b) C для комбінованих приладів з відділеннями з 3 або 4 зірками визначається в
такий спосіб:
де frzf - об'єм відділення з 3 або 4 зірками Vfr як
частина V з frzf
= Vfr /
V:
якщо frzf ≤ 0,3
тоді C = 1,3 + 0,87 × frzf;
якщо 0,3 < frzf < 0,7 тоді C = 1,87 - 1,0275 × frzf;
- або C = 1,15.
3) коефіцієнти компенсації за типом відділення в обчисленні SAE:
коефіцієнти компенсації наведені в таблиці 5.
Таблиця 5
Значення коефіцієнтів компенсації за типом відділення
Тип
відділення |
A c |
B c |
D |
|||||
|
Ручне
розморожування |
Авторозморожування |
Автономний
прилад |
Вбудований
прилад |
< 2 (a) |
3 (a) |
4 (a) |
> 4 (a) |
Комірка |
1,00 |
1,00 |
1,02 |
1,00 |
1,02 |
1,035 |
1,05 |
|
Для
зберігання вина |
||||||||
Підвал |
||||||||
Для свіжих
харчових продуктів |
||||||||
Для
охолодження |
1,03 |
|||||||
З 0 зірок і
виготовлення льоду |
1,00 |
1,10 |
1,05 |
|||||
з 1 зіркою |
||||||||
з 2 зірками |
||||||||
з 3 зірками |
||||||||
Морозильна
камера (з 4 зірками) |
Примітка:
____________
(a) кількість
зовнішніх дверей або відділень, залежно від того, що найменше.
5. Визначення EEI:
EEI,
виражене у відсотках і округлене до першого десяткового знаку, обчислюється в
такий спосіб:
|
. |
Додаток 5
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(пункт 1 розділу II)
Відповідно до абзацу третього пункту 1 розділу II цього Технічного регламенту
постачальник повинен внести до бази даних продукції інформацію, наведену в
таблиці 6 цього додатка. Якщо холодильний прилад містить кілька відділень одного
типу, рядки для цих відділень повторюються. Якщо певний тип відділення
відсутній, параметри та значення відділення мають бути позначені "-".
Таблиця 6
Інформаційний лист продукції
Найменування або торговельна марка
постачальника (знак для товарів і послуг) (b),
(d): |
|||||
Місцезнаходження (b),
(d): |
|||||
Ідентифікатор моделі (d): |
|||||
Тип холодильного приладу: |
|||||
Малошумний
прилад: |
[так/ні] |
Тип дизайну: |
[вбудований/автономний] |
||
Прилад для
зберігання вина: |
[так/ні] |
Інший
холодильний прилад: |
[так/ні] |
||
Загальні параметри продукції: |
|||||
Параметр |
Значення |
Параметр |
Значення |
||
Загальні
вимірювання (у міліметрах) (b), (d) |
Висота |
x |
Загальний
об'єм (дм3 або
л) |
x |
|
Ширина |
x |
||||
Глибина |
x |
||||
EEI |
x |
Клас
енергоефективності |
[A/B/C/D/E/F/G] (c) |
||
Рівень
акустичного шуму в повітрі (дБ(А) на 1 пВт) |
x |
Клас рівня
акустичного шуму в повітрі |
[A/B/C/D] (d) |
||
Річне
енергоспоживання (кВттод/рік) |
x |
Кліматичний
клас: |
[розширений
помірний/ |
||
Мінімальна
температура навколишнього середовища (°C), для якої підходить
холодильний прилад |
xc |
Максимальна
температура навколишнього середовища (°C), для якої підходить
холодильний прилад |
x (c) |
||
Зимовий
режим |
[так/ні] |
|
|||
Параметри відділення: |
|||||
Тип
відділення |
Параметри та
значення відділення |
||||
Об'єм
відділення (дм3 або
л) |
Рекомендований температурний режим для оптимального зберігання продуктів
(°C) Ці налаштування не повинні суперечити умовам зберігання, викладеним
в додатку IV, таблиця 3 |
Потужність
замороження (кг/24 год) |
Тип
розмороженння (авторозмороження = A, ручне розмороження = M) |
||
Комірка |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
Зберігання
вина |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
Підвал |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
Свіжі
продукти |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
Охолодження |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
0 зірок або
виготовлення льоду |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
1 зірка |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
2 зірки |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
3 зірки |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
4 зірки |
[так/ні] |
x,x |
x |
x,x |
[A/M] |
Відділення з
2 зірками |
[так/ні] |
x,x |
x |
- |
[A/M] |
Відділення
зі змінною температурою |
Типи
відділень |
x,x |
x |
x,x (для
відділень з 4 зірками) або |
[A/M] |
Для відділень з 4 зірками |
|||||
Пристрій
швидкого замороження |
[так/ні] |
||||
Для відділень для зберігання вина |
|||||
Кількість
стандартних винних пляшок |
x |
||||
Параметри джерела світла (a), (b): |
|||||
Тип джерела
світла |
[технологія
освітлення] |
||||
Клас
енергоефективності |
[A/B/C/D/E/F/G] |
||||
Мінімальний гарантійний строк,
запропонований виробником (b), (d): |
|||||
Додаткова інформація (b), (d): |
|||||
____________ (b) зміни
до цього пункту не вважаються актуальними для цілей пункту 4 розділу IV
Технічного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої
продукції, затвердженого наказом
Міністерства енергетики України від 27 квітня 2022 року N 164,
зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 09 червня 2022 року за N
615/37951; (c) якщо
база даних продукції автоматично генерує остаточний вміст цієї клітинки,
постачальник не повинен вводити ці дані; (d) цей
пункт не вважається релевантним для цілей абзацу одинадцятого розділу II
Технічного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої
продукції, затвердженого наказом
Міністерства енергетики України від 27 квітня 2022 року N 164,
зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 09 червня 2022 року за N
615/37951. |
Додаток 6
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(пункт 1 розділу II)
1. Технічна документація, зазначена в абзаці п'ятому пункту 1 розділу II цього
Технічного регламенту, має включати:
загальний опис моделі, що дозволяє її однозначно та легко ідентифікувати;
посилання на застосовані стандарти з переліку національних стандартів для цілей
застосування цього Технічного регламенту, або інші використані національні
стандарти на методи вимірювання;
особливі запобіжні заходи, які необхідно вжити під час збирання, встановлення,
обслуговування або випробування моделі;
значення технічних параметрів, наведені в таблиці 7. Ці значення розглядаються
як задекларовані значення для цілей процедури верифікації в додатку 9 до цього
Технічного регламенту;
деталі та результати розрахунків, виконаних згідно з додатком 4 до цього
Технічного регламенту;
умови випробування, якщо вони недостатньо описані в абзаці 3 пункту 1 цього
додатка;
еквівалентні моделі, якщо такі є, включаючи ідентифікатори моделей.
Ці елементи також є обов'язковими спеціальними частинами технічної документації,
яку постачальник повинен внести до бази даних продукції відповідно до пункту 5
розділу IX Технічного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої
продукції, затвердженого наказом
Міністерства енергетики України від 27 квітня 2022 року N 164,
зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 червня 2022 року за N
615/37951.
Таблиця 7
Технічні параметри моделі та їхні задекларовані значення для холодильних
приладів
Загальний опис моделі холодильного
приладу, достатній для однозначної та легкої ідентифікації: |
||||||||
Специфікації продукції: |
|
|||||||
Загальні специфікації продукції: |
|
|||||||
Параметр |
Значення |
Параметр |
Значення |
|||||
Річне
споживання енергії (кВт·год/рік) |
x,xx |
EEI (%) |
x,x |
|||||
Стандартне
річне споживання енергії (кВт·год/рік) |
x,xx |
Комбінований
параметр |
x,xx |
|||||
Час
підвищення температури (h) |
x,xx |
Коефіцієнт
навантаження |
x,x |
|||||
Коефіцієнт
втрати тепло крізь дверцята |
x,xxx |
Кліматичний
клас |
[розширений
помірний/ помірний/субтропічний/ тропічний] |
|||||
Тип
антиконденсаційного нагрівача |
[ручний
вимикач/зовнішній/ інший/відсутній] |
Рівень
акустичного шуму в повітрі (дБ(А) на 1 пВт) |
x |
|||||
Додаткові специфікації продукції для
холодильних приладів, крім малошумних холодильних приладів: |
||||||||
Параметр |
Значення |
|
||||||
Денне
споживання енергії при 32° C (кВт·год/24 год) |
x,xxx |
|||||||
Додаткові специфікації продукції для
малошумних холодильних приладів: |
||||||||
Параметр |
Значення |
|
|
|||||
Денне
споживання енергії при 25° C (кВт·год/24 год) |
x,xxx |
|
|
|||||
Додаткові специфікації продукції для
відділень для зберігання вина |
||||||||
Параметр |
Значення |
Параметр |
Значення |
|||||
Внутрішня
вологість (%) |
[діапазон] |
Кількість
пляшок |
X |
|||||
Якщо холодильний прилад має кілька
відділень одного типу, рядки для цих відділень повторюються. Якщо певний
тип відділення відсутній, значення параметрів відділення мають бути
позначені "-". |
||||||||
Специфікації відділень: |
||||||||
Параметри та
значення відділення |
||||||||
Тип
відділення |
Цільова
температура (°C) |
Об'єм
відділення (дм3 або
л) |
Потужність
замороження (кг/24 год) |
Термодинамічний параметр (rc) |
Nc |
Mc |
Коефіцієнт
розмороження (Ac) |
Коефіцієнт
вбудованості (Bc) |
Комірка |
+17 |
x,x |
- |
0,35 |
75 |
0,12 |
1,00 |
x,xx |
Зберігання
вина |
+12 |
x,x |
- |
0,60 |
75 |
0,12 |
1,00 |
x,xx |
Підвал |
+12 |
x,x |
- |
0,60 |
75 |
0,12 |
1,00 |
x,xx |
Свіжі
продукти |
+4 |
x,x |
- |
1,00 |
75 |
0,12 |
1,00 |
x,xx |
Охолодження |
+2 |
x,x |
- |
1,10 |
138 |
0,12 |
1,00 |
x,xx |
0 зірок або
виготовлення льоду |
0 |
x,x |
- |
1,20 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
1 зірка |
-6 |
x,x |
- |
1,50 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
2 зірки |
-12 |
x,x |
- |
1,80 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
3 зірки |
-18 |
x,x |
- |
2,10 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
4 зірки |
-18 |
x,x |
x,x |
2,10 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
Відділення з
2 зірками |
-12 |
x,x |
- |
2,10 |
138 |
0,15 |
x,xx |
x,xx |
Відділення
зі змінною температурою |
X |
x,x |
x,x (для
відділень з 4 зірками) або - |
x,xx |
x |
x,xx |
x,xx |
x,xx |
Сума об'ємів
відділення (відділень) для охолодження та відділення (відділень) не для
замороження [л або дм3] |
|
x |
|
|
|
|
|
|
Сума об'ємів
відділення (відділень) замороження [л або дм3] |
|
x |
|
|
|
|
|
|
2. Якщо інформація, включена в технічну документацію на конкретну модель, була
отримана:
з моделі, яка має ті самі технічні характеристики, що стосуються наданої
технічної інформації, але виготовлена іншим виробником; або
шляхом розрахунку на основі дизайну або екстраполяції іншої моделі того ж або
іншого виробника; або обома способами,
технічна документація повинна включати деталі такого розрахунку, оцінку,
проведену виробником для перевірки точності розрахунку, і, якщо це необхідно,
декларацію про відповідність моделей різних виробників.
Додаток 7
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(пункт 1 розділу II)
1. У візуальній рекламі, з метою забезпечення відповідності вимогам, наведеним у
абзаці п'ятому пункту 1 розділу II та абзаці третьому пункту 1 розділу III цього
Технічного регламенту, клас енергоефективності та діапазон класів
енергоефективності, зазначені на енергетичній етикетці, повинні відповідати
вимогам, зазначеним у пункті 4 цього додатка.
2. У технічних рекламних матеріалах, з метою забезпечення відповідності вимогам,
наведеним в абзаці шостому пункту 1 розділу II та абзаці четвертому пункту 1
розділу III цього Технічного регламенту, клас енергоефективності та діапазон
класів енергоефективності, зазначені на енергетичній етикетці, повинні
відповідати вимогам, зазначеним у пункті 4 цього додатка.
3. Будь-які паперові матеріали щодо дистанційного продажу холодильних приладів
повинні показувати клас енергоефективності та діапазон класів енергоефективності,
зазначені в енергетичній етикетці відповідно до вимог пункту 4 цього додатка.
4. Клас енергоефективності та діапазон класів енергоефективності мають бути
зазначені, як наведено на рисунку 1, а саме:
стрілка, що містить літеру класу енергоефективності на 100 % білого кольору,
шрифтом Calibri Bold і розміром шрифту, що принаймні еквівалентний розміру ціни,
коли ціна вказана;
колір стрілки має відповідати кольору класу енергоефективності;
діапазон доступних класів енергоефективності на 100 % чорного кольору;
розмір повинен бути таким, щоб стрілка була чітко видима та розбірлива. Літера в
стрілці класу енергоефективності повинна бути розміщена в центрі прямокутної
частини стрілки, з рамкою 0,5 pt 100 % чорного кольору навколо стрілки та
літерою класу енергоефективності.
У якості відступу, якщо візуальна реклама, технічні рекламні матеріали або
паперові матеріали для дистанційного продажу друкуються монохромним друком,
стрілка може бути монохромною в такій візуальній рекламі, технічному рекламному
матеріалі або паперовому матеріалі для дистанційного продажу.
Рис. 1 Кольорова/монохромна ліва/права стрілка, із зазначеним діапазоном класів
енергоефективності
5. Дистанційний продаж на основі телемаркетингу має спеціально інформувати
споживача про класи енергоефективності продукції та діапазон класів
енергоефективності, доступний на енергетичній етикетці, а також про те, що
споживач може отримати доступ до енергетичної етикетки та інформаційного листа
продукції через вебсайт бази даних продукції або на запит про надання друкованої
копії.
6. Для всіх ситуацій, наведених у пунктах 1 - 3, 5 цього додатка, споживач
повинен мати можливість доступу до енергетичної етикетки та інформаційного листа
продукції через посилання на вебсайт бази даних продукції, або отримати
друковану копію на запит.
Додаток 8
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(пункт 1 розділу II)
1. Відповідна енергетична етикетка, що надається постачальниками відповідно до
абзацу восьмого пункту 1 розділу II цього Технічного регламенту, повинна бути
вказана на механізмі відображення поруч із ціною продукції. Розмір повинен бути
таким, щоб енергетична етикетка була чітко видимою та розбірливою, а також
пропорційною розміру, зазначеному в підпунктах 1, 2 пункту 3 додатка 3 до цього
Технічного регламенту. Енергетична етикетка може відображатися за допомогою
вкладеного дисплея, і в цьому випадку зображення, яке використовується для
доступу до енергетичної етикетки, має відповідати характеристикам, наведеним у
пункті 3 цього додатка. Якщо застосовано вкладений дисплей, енергетична етикетка
з'являється при першому клацанні миші, наведенні миші або при тактильному
розширенні екрана на зображенні.
2. Зображення, яке використовується для доступу до енергетичної етикетки у
випадку вкладеного дисплею, наведеного на рисунку 2, має:
містити стрілку кольору, що відповідає класу енергоефективності продукції на
енергетичній етикетці;
вказувати клас енергоефективності продукції на стрілці на 100 % білого кольору,
надрукованій шрифтом Calibri Bold, розміром, що відповідає розміру шрифту ціни;
містити діапазон доступних класів енергоефективності на 100 % чорного кольору;
відповідати одному із наступних двох форматів, наведених у рисунку 2, а також
мати такий розмір, щоб стрілка була добре видимою та розбірливою. Літера в
стрілці класу енергоефективності повинна бути розміщена в центрі прямокутної
частини стрілки з видимою рамкою на 100 % чорного кольору навколо стрілки та
містити літеру класу енергоефективності:
Рис. 2 Кольорова стрілка вліво/вправо із зазначеним діапазоном класів
енергоефективності
3. У разі відображення енергетичної етикетки за допомогою вкладеного дисплею,
послідовність її відображення має бути така:
зображення, зазначені в пункті 2 цього додатка, повинні бути показані на
механізмі дисплею поблизу ціни продукції;
зображення повинні містити посилання на енергетичну етикетку, зазначену в
додатку 3 до цього Технічного регламенту;
енергетична етикетка повинна відображатися після клацання мишею, наведення
курсора миші або тактильного розширення екрану на зображенні;
енергетична етикетка повинна відображатися у вигляді спливаючого вікна, нової
вкладки, нової сторінки або вставки на екрані;
для збільшення енергетичної етикетки на тактильних екранах застосовуються умови
щодо пристроїв для тактильного збільшення;
енергетична етикетка перестає відображатися за допомогою опції закриття або
іншого стандартного механізму закриття;
альтернативним текстом для графіки, яка має відображатися у разі не відображення
енергетичної етикетки, мають бути класи енергоефективності продукції,
надруковані розміром шрифту, що відповідає розміру шрифту ціни.
4. Електронний інформаційний лист продукції, що надається постачальниками
відповідно до абзацу третього пункту 1 розділу II цього Технічного регламенту,
повинен бути відображений на механізмі відображення поблизу ціни продукції.
Розмір повинен бути таким, щоб інформаційний лист продукції був чітко видимим і
розбірливим. Інформаційний лист продукції може відображатися за допомогою
вкладеного дисплея або з посиланням на базу даних продукції, і в цьому випадку
посилання, що використовується для доступу до інформаційного листа продукції,
має чітко та розбірливо вказувати "Інформаційний лист продукції". Якщо
використовується вкладений дисплей, інформаційний лист продукції з'являється при
першому клацанні миші, при наведенні миші або при тактильному розширенні екрана
на посиланні.
Додаток 9
до Технічного регламенту енергетичного маркування холодильних приладів
(розділ VI)
1. Допустимі похибки під час перевірки, визначені в цьому додатку, стосуються
лише верифікації заявлених значень органами державного ринкового нагляду і не
повинні використовуватися постачальником у якості допустимих похибок для
встановлення значень у технічній документації або при інтерпретації цих значень
з метою досягнення відповідності або для повідомлення про кращі показники в
будь-який спосіб. Значення та класи, опубліковані на енергетичній етикетці або в
інформаційному листі продукції, не повинні бути більш вигідними для
постачальника, ніж значення, заявлені в технічній документації.
Якщо модель розроблена для випробування (наприклад, шляхом розпізнавання умов
випробувань або випробувального циклу) та специфічним чином може реагувати,
автоматично змінюючи свої характеристики під час випробувань з метою досягнення
більш сприятливого рівня для будь-якого з параметрів, зазначених у цьому
Технічному регламенті або включених до технічної документації або включених до
будь-якої поданої документації, модель та всі еквівалентні моделі вважаються
такими, що не відповідають вимогам цього Технічного регламенту.
2. При проведенні перевірки відповідності холодильних приладів вимогам цього
Технічного регламенту, органи державного ринкового нагляду повинні застосовувати
наступну процедуру:
перевірці підлягає один холодильний прилад для кожної моделі;
модель холодильного приладу вважається такою, що відповідає застосовним вимогам,
якщо:
значення, наведені в технічній документації відповідно до пункту 3 розділу III
Технічного регламенту енергетичного маркування енергоспоживчої продукції,
затвердженого наказом Міністерства
енергетики України від 27 квітня 2022 року N 164, зареєстрованого в
Міністерстві юстиції України 09 червня 2022 року за N 615/37951, (задекларовані
значення), та, якщо це застосовується, значення, використані для розрахунку цих
значень, не є більш сприятливими для постачальника ніж відповідні значення,
наведені у звітах про випробування;
значення, опубліковані на енергетичній етикетці та в інформаційному листі
продукції, не є більш сприятливими для постачальника, ніж задекларовані
значення, а зазначені клас енергоефективності та клас рівня акустичного шуму в
повітрі не є більш сприятливими для постачальника, ніж класи, визначені
задекларованими значеннями;
коли органи державного ринкового нагляду перевіряють одиницю моделі, визначені
значення (тобто значення відповідних параметрів, виміряні під час випробування,
та значення, розраховані на основі цих вимірювань) відповідають відповідним
допустимим похибкам, наведеним у таблиці 8 цього додатка.
3. Якщо результати, зазначені в абзацах четвертому та п'ятому пункту 2 цього
додатка, не досягнуті, модель та всі еквівалентні моделі вважаються такими, що
не відповідають цьому Технічному регламенту.
4. Якщо результат, зазначений в абзаці шостому пункту 2 цього додатка, не
досягнутий, органи державного ринкового нагляду вибирають для випробування три
додаткові одиниці тієї ж моделі. Як альтернатива, три вибрані додаткові одиниці
можуть бути однієї або кількох еквівалентних моделей.
5. Модель вважається такою, що відповідає застосовним вимогам, якщо для цих
трьох одиниць середнє арифметичне визначених значень відповідає допустимим
похибкам, наведеним у таблиці 8 цього додатка.
6. Якщо результат, зазначений у пункті 5 цього додатка, не досягнутий, модель та
всі еквівалентні моделі вважаються такими, що не відповідають вимогам цього
Технічного регламенту.
Органи державного ринкового нагляду повинні використовувати методи вимірювання
та розрахунку, наведені в додатку 4 до цього Технічного регламенту.
Органи державного ринкового нагляду повинні застосовувати лише ті допустимі
похибки, що наведені в таблиці 8 цього додатка, і повинні використовувати лише
процедуру, наведену в пунктах 2 - 6 цього додатка, для вимог, зазначених у цьому
додатку. Для параметрів таблиці 8 цього додатка не застосовуються інші похибки,
наприклад ті, що викладені у національних стандартах, що ідентичні
гармонізованим європейським стандартам або в будь-якому іншому методі
вимірювання.
Таблиця 8
Допустимі похибки для виміряних параметрів
Параметри |
Допустимі
похибки |
Загальний
об'єм і об'єм відділення |
Визначене
значення (a)
не може бути більше ніж на 3 % або 1 літр нижчим (залежно від того, яке
значення більше), ніж задеклароване значення. |
Потужність
замороження |
Визначене
значення (a)
не може бути більше, ніж на 10 % нижчим за задеклароване значення. |
E 32 |
Визначене
значення (a)
не може бути більше, ніж на 10 % вищим за задеклароване значення. |
Річне
споживання енергії |
Визначене
значення (a)
не може бути більше, ніж на 10 % вищим за задеклароване значення. |
Внутрішня
вологість відділення для зберігання вина (%) |
Визначене
значення (a)
не може відрізнятися від задекларованого діапазону більше, ніж на 10 %. |
Рівні
акустичного шуму в повітрі |
Визначене
значення (a)
не може бути більше, ніж на 2 дБ(А) на 1 пВт вищим за задеклароване
значення. |
Час
підвищення температури |
Визначене
значення (a)
не може бути більше, ніж на 15 % нижчим за задеклароване значення. |
____________
(a) У
випадку трьох додаткових одиниць, перевірених, як зазначено в пункті 4 цього
додатка, визначене значення означає середнє арифметичне значень, визначених для
цих трьох додаткових одиниць.
Copyright © 2004-2025, ЛЕОНОРМ.
|