Головна сторінка бізнес-порталу "Леонорм"

 

ТОВ «НІЦ «ЛЕОНОРМ» є Офіційним партнером ДП «УкрНДНЦ» та уповноваженим на реалізацію Офіційних текстів НД в електронному вигляді. Строк надання послуги: протягом 1-2 робочих днів після надходження грошових коштів..

КОНТАКТИ НОВИНИ РЕЄСТРАЦІЯ МАГАЗИН НОРМАТИВНІ АКТИ ПОШУК (RUS)

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

28.02.2025

м. Київ

N 338

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
14 березня 2025 р. за N 425/43831

Про затвердження Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)

Відповідно до частини другої статті 6 та частини першої статті 15 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року N 90), Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року N 1678-VII "Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони", пункту 240 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, з метою встановлення вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів),НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів), що додаються.

2. Департаменту громадського здоров'я (Тетяні Скапі) забезпечити:

1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров'я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

4. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр

Віктор ЛЯШКО

ПОГОДЖЕНО:

 

Уповноважений Верховної Ради
України з прав людини

Дмитро ЛУБІНЕЦЬ

Міністр аграрної політики
та продовольства України

Віталій КОВАЛЬ

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових
продуктів та захисту споживачів

Сергій ТКАЧУК

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства охорони здоров'я України
28 лютого 2025 року N 338

Вимоги до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)

I. Загальні положення

1. Ці Вимоги визначають загальні вимоги до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів) (далі - коптильні ароматизатори), умови їх використання та виробництва.

2. Ці Вимоги застосовуються до:

1) коптильних ароматизаторів, які використовуються або призначені для використання в/або на харчових продуктах;

2) сировини для виробництва коптильних ароматизаторів;

3) умов виробництва коптильних ароматизаторів;

4) харчових продуктів, в та/або на яких присутні коптильні ароматизатори.

3. У цих Вимогах терміни вживаються у такому значенні:

1) первинний конденсат диму - очищена частина конденсованого диму на водній основі та охоплюється терміном коптильний ароматизатор;

2) первинна смоляна фракція - очищена фракція нерозчинної у воді смоляної фази конденсованого диму високої щільності та охоплюється терміном коптильний ароматизатор;

3) первинні продукти - первинні конденсати диму та первинні смоляні фракції;

4) похідні коптильних ароматизаторів - коптильні ароматизатори, отримані в результаті подальшої переробки первинних продуктів, які використовуються чи призначені для використання в/або на харчових продуктах для надання таким харчовим продуктам смаку і аромату диму.

II. Загальні умови використання коптильних ароматизаторів

1. Коптильні ароматизатори можуть використовуватись в/або на харчових продуктах за умов:

1) якщо вони, відповідно до існуючих наукових даних, не становлять ризику для здоров'я людини;

2) якщо їх використання не вводить в оману споживача.

2. Забороняється виробництво, використання та введення в обіг коптильних ароматизаторів, будь-яких харчових продуктів, в/або на яких присутні коптильні ароматизатори, якщо коптильний ароматизатор не є первинним продуктом, або похідним коптильного ароматизатора отриманого з сировини для коптильних ароматизаторів, дозволеної відповідно до вимог частини першої статті 311 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

3. Деревина, яка використовується для виробництва первинних продуктів, не повинна оброблятись, навмисно або ненавмисно, хімічними речовинами протягом шести місяців безпосередньо до/або після вирубки, крім випадків, коли може бути підтверджено, що речовина, використана для обробки, не призводить до утворення потенційно токсичних речовин під час згоряння.

Особа, яка вводить в обіг первинні продукти, повинна підтвердити за допомогою відповідного сертифіката чи іншого документа, що вимоги, зазначені в першому абзаці цього пункту, дотримано.

4. Умови безпечності виробництва первинних продуктів наведено в додатку 1 до цих Вимог. Водонерозчинну масляну фазу, що є побічним продуктом процесу, не можна використовувати для виробництва коптильних ароматизаторів.

5. Первинні продукти можуть бути додатково оброблені за допомогою відповідних фізичних процесів для виробництва похідних коптильних ароматизаторів.

6. Критерії якості для валідованих методів відбирання зразків, ідентифікації та опису характеристик первинних продуктів наведено в додатку 2 до цих Вимог.

 

Директор Департаменту
громадського здоров'я

Тетяна СКАПА

 

Додаток 1
до Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)
(пункт 4 розділу II)

Умови безпечності виробництва первинних продуктів

1. Дим виробляється з деревини, зазначеної у пункті 3 розділу II Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів), затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 28 лютого 2025 року N 338. Під час виробництва дозволяється додавати трави, спеції, гілки ялівцю, голки і шишки ялини, за умови, що вони не містять залишків від навмисної або ненавмисної хімічної обробки.

Сировину для харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів) (далі - коптильні ароматизатори) піддають контрольованому спалюванню, сухому дистилюванню або обробці гарячою парою в контрольованому кисневому середовищі за максимальної температури 600° C.

2. Дим конденсують. Під час процесу конденсації диму, з метою розділення фаз, дозволяється додавати воду питну та/або розчинники.

Дозволяється застосовувати фізичні процеси для виділення, фракціонування та/або очищення з метою отримання таких фаз:

1) первинний конденсат диму, що в переважній кількості містить карбоксильні кислоти, карбонільні та фенольні сполуки з максимальним вмістом:

бензо(а)пірену 10 мг/кг;

бенз(а)антрацену 20 мг/кг;

2) нерозчинна у воді смоляна фаза високої щільності, яка під час розділення фаз випаде в осад і яка може використовуватись для виробництва коптильних ароматизаторів виключно після відповідної фізичної обробки - для отримання первинної смоляної фракції, що має низький вміст поліциклічних ароматичних вуглеводнів з максимальним вмістом:

бензо(а)пірену 10 мг/кг;

бенз(а)антрацену 20 мг/кг;

3) нерозчинна у воді масляна фаза. Якщо під час або після конденсації не відбулося розділення фаз, отриманий конденсат диму розглядається як нерозчинна у воді смоляна фаза високої щільності та обов'язково підлягає відповідній фізичній обробці для отримання первинної смоляної фракції, яка відповідає вимогам, наведеним в підпункті 2 цього пункту.

 

Додаток 2
до Вимог до харчових ароматизаторів із запахом диму (коптильних ароматизаторів)
(пункт 6 розділу II)

Критерії якості для валідованих методів відбору зразків, ідентифікації та опису характеристик первинних продуктів

1. Основною вимогою до відбору зразків є отримання репрезентативного та однорідного лабораторного зразка.

Аналітик (фахівець лабораторії) повинен упевнитись, що зразки під час їх підготовки не були забруднені. Для мінімізації ризику забруднення, контейнери перед використанням потрібно промити ацетоном або гексаном високої чистоти (Х.Ч., або еквівалент ВЕРХ). Де це можливо, пристрій, який контактує зі зразком, повинен бути зроблений з інертного матеріалу - наприклад, зі скла, полірованої неіржавіючої сталі. Необхідно уникати використання пластиків - таких, як поліпропілен, тому що речовина, що аналізується, може мігрувати у такі матеріали.

Увесь матеріал зразка, що надходить у лабораторію, повинен використовуватися для підготовки тестового матеріалу. Тільки добре гомогенізовані зразки дають достовірні результати.

Ідентифікація первинного продукту здійснюється на підставі результату описового аналізу, який ідентифікує речовини, присутні в первинному продукті.

Характеристика первинного продукту оцінюється шляхом ідентифікації основних фізико-хімічних фракцій, представлених у кількісному вираженні та ідентифікації хімічних складників.

2. Валідований метод ідентифікації та опису характеристик, що обирається лабораторією, повинен відповідати критеріям якості, наведеним у таблицях 1 і 2 цього додатку.

Таблиця 1

Критерії якості для методів ідентифікації та кількісного визначення хімічних складових у масі без розчинників та у летючій фракції первинних продуктів

N з/п

Параметр

Значення/Коментар

1

Маса без розчинника (маса матеріалу після видалення розчинника, яким зазвичай є вода)

Ідентифікується та виражається у кількісній формі щонайменше 50 % за масою

2

Летюча фракція (частина маси без розчинника, яка є летючою та аналізується за допомогою газової хроматографії)

Ідентифікується та виражається у кількісній формі щонайменше 80 % за масою

Таблиця 2

Мінімальні критерії якості методу для аналізу поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ)

N з/п

Показник (ПАВ)

RSDi*, %

RSDr*, %

RSDR*, %

LOD***, мкг/кг

LOQ***, мкг/кг

Аналітичний діапазон***, мкг/кг

Вилучення*, %

1

бензо[a]пірен

20

20

40

1,5

5,0

5,0 - 15

75 - 110

2

бензо[a]антрацен

20

20

40

3,0

10

10 - 30

75 - 110

3

циклопента[cd]пірен**
дібензо[a,e]пірен**
дібензо[a,i]пірен**
дібензо[a,h]пірен**

35

35

70

5,0

15

15 - 45

50 - 110

4

хризен 5-метилхризен
бензо[b]флуорантен
бензо[j]флуорантен
бензо[k]флуорантен
індено[123-cd]пірен
дібензо[a,h]антрацен
бензо[ghi]перілен
дібензо[a,l]пірен

25

25

50

5,0

15

10 - 30

60 - 110

____________

Примітки :

* У всьому аналітичному діапазоні.

** Значення RSDi, RSDi та RSDR є відносно високими внаслідок низької стабільності показників, що досліджуються, у первинних конденсатах диму.

*** Відкоригований для вилучення.

1. LOQ - межа кількісного визначення.

2. LOD - межа виявлення.

3. Si - стандартне відхилення для однієї лабораторії, розраховане на основі результатів, отриманих за умов повторюваності, визначених у ДСТУ ГОСТ ИСО 5725-1:2005 "Точність (правильність і прецизійність) методів та результатів вимірювання. Частина 1. Основні положення та визначення" (стандартне відхилення повторюваності, оцінене в одній лабораторії згідно з "Гармонізованими настановами щодо підтвердження методів аналізу в одній лабораторії", що застосовуються відповідно до законодавства Європейського Союзу).

4. Sr - середнє значення в межах стандартного лабораторного відхилення, розраховане на основі результатів, отриманих за умов повторюваності, визначених у ДСТУ ГОСТ ИСО 5725-1:2005 "Точність (правильність і прецизійність) методів та результатів вимірювання. Частина 1. Основні положення та визначення" у рамках спільної серії лабораторних аналізів, в якій беруть участь мінімум вісім лабораторій, що здійснюється згідно з Протоколом планування, проведення та тлумачення досліджень якості методу, що застосовується відповідно до законодавства Європейського Союзу.

5. SR - стандартне відхилення між лабораторіями, розраховане на основі результатів, отриманих за умов відтворюваності, визначених у ДСТУ ГОСТ ИСО 5725-1:2005 "Точність (правильність і прецизійність) методів та результатів вимірювання. Частина 1. Основні положення та визначення", та згідно з Протоколом планування, проведення та тлумачення досліджень якості методу, що застосовується відповідно до законодавства Європейського Союзу.

6. RSDi - відносне стандартне відхилення повторюваності в одній лабораторії (Si, виражено у відсотках від значення, що вимірюється).

7. RSDr - відносне середнє стандартне відхилення відтворюваності (Sr, виражено у відсотках від значення, що вимірюється).

8. RSDR - відносне стандартне відхилення відтворюваності (SR, виражена у відсотках від значення, що вимірюється).

____________

 


Назад

 


ПРОДУКЦІЯ ТА ПОСЛУГИ

СУПРОВІД ПРОДУКТІВ

 СИСТЕМИ

ПОСИЛАННЯ

КЛІЄНТИ

ДОПОМОГА

Сторінка "ЛЕОНОРМ" на facebook

    БД «Електронний Реєстр Технічних регламентів України  Актуалізація Ваших НД   http://www.germiona.com.ua/  
 

 

Copyright © 2004-2025, ЛЕОНОРМ.